SIS Finance borrel

SIS Finance > Insights > SIS Finance borrel

Twee keer per jaar organiseren wij de SIS Finance borrel in Amsterdam waar interim professionals in een informele sfeer met elkaar kunnen bijpraten. Regelmatig worden de borrels gelardeerd met interessante presentaties op het terrein van persoonlijke ontwikkeling of meer vaktechnisch getinte onderwerpen. Ook tijdens de jaarlijkse CFO Day, waarvan SIS Finance Diamond Partner is, treden op uitnodiging van SIS Finance boeiende sprekers op.

DSC_0011

Afbeelding1

Gastsprekers waren:

Mathijs Bouman, econoom en journalist, vaste columnist van Het Financieele Dagblad en redacteur/econoom bij Nieuwsuur. Mathijs maakte ons duidelijk dat we niet moeten wanhopen en dat ons land er ondanks alle ‘crises’ van de laatste tijd helemaal niet zo slecht voorstaat.

Bas Nijhuis, internationaal topscheidsrechter en Twents ondernemer. Hij bracht een energiek verhaal waarin beide werelden waarin hij opereert mooi samenkwamen.

Eric Smit, mede-oprichter en hoofdredacteur van het onafhankelijk onderzoeksplatform Follow the Money. Eric pleitte ervoor om je bij alles wat je doet niet alleen af te vragen of het mag, maar ook of het deugt.

Prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer, onder meer oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-secretaris-generaal van de Navo. De Hoop Scheffers betoog was een vurig pleidooi voor een sterker Europa, en voor meer bemoeienis door het bedrijfsleven met ‘current affairs’.

Mark Tuitert, Olympisch schaatskampioen. Met een persoonlijk verhaal vertelde hij over zijn ervaringen in de topsport, en koppelde die aan thema’s als ‘de kunst van het pieken’.

Farid Tabarki, trendwachter. In zijn boek Het einde van het midden legt Farid uit waarom onze vloeibare samenleving steeds meer de flanken opzoekt: wel Action en Bijenkorf, geen V&D; wel veel werk voor hoog- en laagopgeleiden, niet voor de middenmoters. Wat betekent deze ontwikkeling voor individuen, bedrijven en instellingen?

Ruben van Zwieten, predikant. Als ‘geweten van de Zuidas’ bestiert Van Zwieten een bezinningsruimte in het epicentrum van de Amsterdamse financiële sector. Hij prikkelt de haute finance regelmatig met mild confronterende vragen en zingevingsvraagstukken.

Björn Kuipers, scheidsrechter. Als een van de weinige Nederlanders fluit hij ook de grootste internationale wedstrijden. Gesteund door zijn ’team Kuipers’ leidt hij een hectisch bestaan als topscheidsrechter, waarin beslissingen soms in een split second moeten worden genomen.

Maarten van der Weijden, zwemmer. Hij behaalde in 2008 tijdens de Olympische Spelen in Peking de gouden medaille op de tien kilometer openwaterzwemmen. Tijdens zijn presentatie praatte hij over zijn sportieve voorbereidingen, over de strijd tegen zijn ziekte, en over de overeenkomsten tussen het bedrijfsleven en topsport.

prof. dr. Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU. Onder het motto ‘Accelerate your brain’ gaf professor Scherder ons een inkijkje in de werking van ons brein, en hoe we er zoveel mogelijk uit kunnen halen in ons dagelijks werk.

drs. Peter Paul de Vries, grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Value8. Peter Paul sprak boeiend en met de nodige dosis humor over zijn blik op de wereld van obligaties, beleggen, historische rentepercentages, Value8, maar ook over Ajax en Johan Cruijff.

Ronald de Boer, voormalig profvoetballer. In zijn kenmerkende nuchtere stijl vertelde hij zijn levensverhaal en over de keuzes die hij in zijn carrière heeft gemaakt. Ook gaf hij op open wijze zijn deskundige mening op vragen o.a. over de controverse tussen Marco van Basten en Johan Cruijff of over het kwaliteitsniveau van het Nederlandse voetbal.

Joris Luyendijk, journalist en antropoloog. Hij zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld van haute finance in the London City, wat uiteindelijke resulteerde in zijn nieuwe boek “Dit kan niet waar zijn”. Daarnaast sprak over de structuur van de financiële wereld die eigenlijk berust op de verkeerde ‘prikkels’ wat een crisis zoals die ontstaan is in 2008, in de hand werkt. Bankiers zelf zijn geen monsters, maar monsterlijk gedrag wordt wel beloond.

prof. dr. Barbara Baarsma, hoogleraar, kroonlid SER, en directeur SEO. Met Prinsjesdag nog fris in het geheugen sprak Barbara Baarsma over de economische toestand in Nederland. Zo sprak zij over “de nut en noodzaak van economische groei” en gaf zij vijf reden waarom economische groei nodig is en hoe de groei van Nederland achter blijft ten opzichte van haar buurlanden.

Marc Cornelissen, professioneel avonturier en poolreiziger. Met zijn boeiende presentatie met als onderwerp ‘Hoe houd je het hoofd koel bij noodweer !’ deelde hij zijn ervaringen over waardevolle en doorleefde inzichten op het gebied van samenwerking, teamontwikkeling, leiderschap en het omgaan met verandering.

dr. André Kuipers, arts en astronout . André Kuipers bood een unieke inkijk in de wereld van de bemande ruimtevaart en deelde zijn verhaal over de aanloop, de missie en zijn blik op onze planeet.

Hans van Breukelen, voormalig keeper van PSV en van het Nederlands Elftal, Hij verzorgde een mooie presentatie met als onderwerp ‘De kracht van het individu en de macht van het collectief’.

prof. dr. Coen Teulings, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit van Cambridge. Voormalig directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Hij verzorgde een presentatie met als onderwerp ‘Is economisch herstel een mythe ?’

Tom van t Hek, oud top-hockeyer en bondscoach. Hij verzorgde een zeer interessante, interactieve, presentatie met als onderwerp ‘Hoe manage je topprestaties’.

prof. dr. Arnoud Boot, hoogleraar Financiele Markten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verzorgde een presentatie met als onderwerp ‘Van vertouwenscrisis tot eurocrisis’, roerige tijden voor ondernemingen en maatschappij.

drs. Kees de Kort, macro-econoom en beursanalalist met de dagelijkse rubriek bij BNR ‘ De Kort door de Bocht’. Hij verzorgde op zijn geheel eigen wijze een, interactieve, presentatie met als titel ‘Hoop en realiteit zijn geen synoniemen’. Hoofdthema’s hierin waren het falen van de verantwoordelijke autoriteiten in de crisis en de herprijzing van risico’s door de markt.

drs. Jack de Vries, communicatie-strateeg, voormalig staatssecretaris van Defensie met als onderwerp ‘Communiceren in Crisissituaties’. Risicomanagement is een onderschat onderdeel van de communicatiestrategie. Bij publiciteit en communicatie geldt: datgene wat misgaat in het proces bepaalt veel meer het beeld dan het goede nieuws.

prof. dr. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar macro-economie en economisch expert. Hij verzorgde een zeer interessante presentatie met als onderwerp ‘Hoe staat Nederland er economisch voor?’

Marc Lammers, coach van het gouden dameshockeyteam bij de Olympische Spelen 2008 van Beijing. Hij verzorgde een interactieve presentatie met audiovisuele technieken over ‘Hoe maak je van een crisis een kans?’. Hij legde ons uit hoe je in tijd van crisis je kan onderscheiden van je concurrenten: ‘ínch by inch’

mr. Huub Willems, voorzitter van de Ondernemingskamer, over ‘Corporate Governance en Rechtspraak’ .

Jeroen Smit, auteur van het boek ‘DE PROOI’ is twee maal onze gastspreker geweest. Over het interessante onderwerp: ‘Welke lessen kunnen we leren uit de teloorgang van ABN AMRO en het drama Ahold?’ en over ‘Leiderschap’.

Edwin A. van der Stam MBA, partner bij KPMG Advisory N.V. over: ‘Hoe hou je als professional je marktwaarde op niveau?’

drs. Richard Engelfriet over ‘Netwerken, hoe doe je dat?’ .

mr. Ronald Lohstro FB, belastingadviseur en partner bij LTB adviseurs en accountants. verzorgde een fiscale update met tips en trucs voor de zelfstandig gevestigde interim manager.