De CFO-agenda: Ton-Tijn Tulleners

SIS Finance > Insights > Nieuwsbrief > Nieuwsbrief november 2021 > De CFO-agenda: Ton-Tijn Tulleners

Ton-Tijn Tulleners is sinds begin 2021 Chief Accounting Officer bij Mambu.com, een SaaS-based platform voor banken wereldwijd, met hoofdkantoor in Amsterdam. Het bedrijf werd in 2010 in Berlijn door drie studenten opgericht en groeit sindsdien als kool. Hoe bevalt het te werken in zo’n dynamische omgeving?

‘Voor ik bij Mambu aan de slag ging, ben ik CFO geweest bij bedrijven in veel verschillende sectoren. Van retail tot pharma, van luxury goods tot slachterij: ik heb op veel plekken gewerkt. De gemene deler was dat deze bedrijven, op het moment dat ik er binnen kwam, óf heel hard groeiden, óf heel hard naar beneden gingen. Ze waren dus altijd in transformatie, en dat vind ik spannend. Gemiddeld werkte ik zo’n drie jaar bij elk bedrijf; dan kwamen ze meestal op een nieuw plateau terecht en vond ik het tijd worden om weer eens om me heen te kijken.

Ik ben bij Mambu begonnen als interimmer, maar na een maand ben ik in dienst getreden als CAO. Ik werk in tandem met de CFO, Langley Eide, die als ervaren Silicon Valley-investment banker de juiste investeerders aan boord krijgt in het kader van het voornemen om naar de beurs te gaan. Mijn verantwoordelijkheid ligt vooral op het vlak van de traditionele finance-taken: tax, treasury, payroll, accounting en reporting. Langley en ik vullen elkaar perfect aan in de razendsnelle scale-up fase waarin Mambu zich nu bevindt.’

Aan de bak

‘Toen ik hier aantrad was er heel veel te doen. Dit bedrijf verdubbelt elk jaar qua omzet en qua menskracht, dat stelt enorm hoge eisen aan de organisatie. Een van de dingen die ik heb vlotgetrokken, is de implementatie van een ERP-systeem. Een ander groot project betrof het quote-to-cash-proces, dat beter gedefinieerd en gestroomlijnd moest worden. Ook de payroll was niet op orde, en ten slotte was onze tax-positie niet helemaal duidelijk. Ik had en heb genoeg te doen dus – en daar loopt de IFRS-conversie dan ook nog doorheen!

Mijn team bestaat uit zo’n veertig mensen, van wie de meesten in Berlijn zitten – hoewel maar één van hen een Duitser is. Ons bedrijf is enorm internationaal georiënteerd, onze medewerkers zijn hoog gekwalificeerd en ze werken graag met elkaar samen, dat vind ik heel belangrijk. Ondanks Covid heb ik er een punt van gemaakt om de afgelopen periode toch zo vaak mogelijk naar Duitsland te gaan. Natuurlijk kun je ook online heel goed een soort training on the job organiseren, maar dat is toch nooit hetzelfde als allemaal met elkaar in één fysieke ruimte met een issue aan de slag te gaan. Wat dat betreft hebben we de beperkingen van thuis werken toch ook wel aan den lijve ondervonden.

Kansen en risico’s

‘Internationalisering is volgens mij een trend die de komende tijd verder door zal zetten, ook qua arbeidsmarkt. Zeker sinds de online ervaringen die we tijdens Covid hebben opgedaan, zijn mensen steeds makkelijker toegankelijk geworden; met name binnen de EU zullen we vaker en intensiever met mensen uit allerlei landen kunnen samenwerken. Dat biedt een enorme kans om verder voorbij de landsgrenzen te kijken.

Een andere kans van deze tijd vind ik dat leeftijd voor mijn gevoel steeds minder een beperking is om je te ontwikkelen. Er is momenteel een heel andere waardering voor ervaring dan tien jaar geleden. Natuurlijk hangt zoiets ook af van je eigen mindset: ben je in staat te veranderen, of om veranderingen door te voeren? Mijn oude baas Jan-Michiel Hessels van Vendex-KBB kon het treffend zeggen als het over zijn eigen ontwikkeling ging: “I’m still confused but at a higher level”.

Een risico bij dit bedrijf, zoals bij veel scale-ups, is dat de alignment van functies niet meer klopt. De “race pace”, zoals het in Formule 1-termen heet, is heel belangrijk; je moet daarbij niet alleen jezelf in de gaten houden, maar ook goed om je heen kijken, of iedereen wel hetzelfde tempo aanhoudt. Dat geldt zeker in de financiële kolom, waar veel dingen uit de organisatie samen komen en waar je vaak als eerste de signalen ziet dat iets niet goed gaat.’

Werken met SIS Finance

‘Ik ken Jacco al sinds we samen bij KPMG werkten en heb altijd contact gehouden. Ik denk dat ik een van de oudste relaties van SIS Finance ben, meteen al aan het begin heb ik een opdracht bij ze uitgezet. Het fijne aan SIS Finance is dat ze met je meedenken, ze proberen altijd een oplossing voor je te verzinnen; daar kan een opdracht uit voortvloeien maar dat is niet het doel. Het is voor mij een one stop shop waar ik al veertien jaar naar volle tevredenheid klant ben.’