Geslaagde voorjaarsborrel SIS Finance met gastspreker Eric Smit

SIS Finance > Insights > Nieuws > Geen categorie > Geslaagde voorjaarsborrel SIS Finance met gastspreker Eric Smit

De traditionele voorjaarsborrel van SIS Finance in Dauphine werd zoals altijd goed bezocht. De sfeer was uitstekend, ondanks dat (of juist omdat?) op een gegeven moment de stroom uitviel, en er dus geen licht, geluid of bier meer was, en er alleen koude hapjes geserveerd werden. Op het moment dat gastspreker Eric Smit het podium betrad ging het licht weer aan – een mooiere opkomst had hij zich niet kunnen wensen.

Eric begon zijn carrière bij het tijdschrift Quote, waar hij met toenmalig hoofdredacteur Jort Kelder onder meer verantwoordelijk was voor de samenstelling van de beroemde Quote 500, de jaarlijkse lijst met rijkste mensen van Nederland. Hij schreef daarna spraakmakende boeken over onder meer Roel Pieper en Nina Brink. Sinds 2010 is hij hoofdredacteur van het onafhankelijke journalistieke platform Follow the Money en kraakt hij met regelmaat harde noten over financiële en andere misstanden, door simpelweg – zoals de naam van het platform al aangeeft – geldstromen te volgen. De uitdrukking ‘Follow the Money’ komt uit de film All the President’s Men, gebaseerd op het Watergate-schandaal; een duidelijke inspiratiebron.

Met FtM streeft Eric een nobel doel na: ‘waarheidsvinding in dienst van de samenleving’. Hij houdt mensen een spiegel voor; fraude begint volgens hem altijd klein, sluipt er geleidelijk in, voor je het weet begeef je je op een hellend vlak. Het is in zijn ogen niet voldoende om alleen dingen te doen die wettelijk zijn toegestaan; je moet je ook afvragen of ze deugen of niet. Wat moet je er als ING-bestuurder mee dat je eigen aandeelhouders je geen decharge verlenen? Hoe kun je als accountant dezelfde opdrachtgever controleren die jou ook inhuurt als consultant? Op dat soort vragen ging Eric in; een boeiende discussie met het publiek volgde.

Al met al was het weer een bijzonder geslaagde avond. We danken iedereen die erbij was voor zijn of haar aanwezigheid en zien alvast uit naar de najaarsborrel in september!