Professionele Borrel SIS Finance: “Feest van een avond”

30 maart 2015

SIS Finance > Insights > Nieuws > Geen categorie > Professionele Borrel SIS Finance: “Feest van een avond”

Afgelopen donderdag 26 maart vond weer onze ‘professionele borrel’ in restaurant Dauphine in Amsterdam plaats. Vanaf 17.30 stroomde het entresol van Dauphine langzaam aan vol met alle genodigden en kon er alvast onder het genot van een hapje en drankje opgewarmd worden voor de spreker van de avond.

Bekijk hier de foto’s van deze avond.

Om 19.00 stroomde vervolgens iedereen door naar het auditorium. De zaal met 150 geïnteresseerden vormde een mooie weerspiegeling van de grote belangstelling voor de gastspreker van de avond: Joris Luyendijk.

Joris Luyendijk werkte vanaf 2011 als journalist voor The Guardian in London. Hij zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld van haute finance in the London City, wat uiteindelijke resulteerde in zijn nieuwe boek “Dit kan niet waar zijn”. Joris Luyendijk is als antropoloog geen kenner van de bankenwereld, maar juist dit bleek zijn kracht te zijn om te onderzoeken wat er gaande is in deze wereld van high finance, die op de rand van de afgrond leek te staan na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers.

Dat het boek een hit is blijkt al snel als Joris Luyendijk het aanwezige publiek waarschuwt dat dit zijn 8e optreden is in 78 uur, wat er voor zorgt dat de “oneliners” zo over de tong zullen rollen. Echter deed dit alles bepaald niet af aan zijn interessante verhaal. Joris Luyendijk vertelde over de mensen die hij heeft gesproken in London City en de angst die er heerste. De financiële wereld in London City is een harde wereld en door uit de school te klappen tegenover een journalist liep men veel risico. Joris spreekt verder over de structuur van de financiële wereld die eigenlijk berust op de verkeerde ‘prikkels’ wat een crisis zoals die ontstaan is in 2008, in de hand werkt. Bankiers zelf zijn geen monsters, maar monsterlijk gedrag wordt wel beloond. Ondanks dat de crisis nu voorbij lijkt te zijn, is het gevaar nog steeds niet geweken en lijkt een goede oplossing nog niet voorhanden.

De sfeer in de zaal was deze avond zeer goed. Iedereen was geboeid door het verhaal van onze gastspreker en zorgde de interactie tussen de spreker en vragen van mensen uit het publiek voor een goede dynamiek. Om 20:30 vertrok onze gastspreker weer richting Schiphol om weer terug te gaan naar London. Uiteraard vormde het optreden van Joris Luyendijk nog veel gespreksstof om over na te praten, wat in de uren daarna volop werd gedaan.

Het was hiermee een zeer geslaagde avond, ofwel zoals onze gastspreker Joris Luyendijk het zelf na afloop benoemde, “het was een feest van een avond”.

 

DSC_0118
Foto Janiek Dam: Gesigneerd boek Joris Luyendijk

Win een gesigneerd boek van Joris Luyendijk!
Aanstaande donderdag verloten wij onder onze volgers 2 door Joris Luyendijk gesigneerde boeken ‘Dit kan niet waar zijn’. Wordt volger op onze LinkedIN company page en blijf zo op de hoogte van leuke en interessante nieuwsberichten en artikelen en maak kans op 1 van deze 2 boeken!