Michiel Wijn is sinds maart 2021 Group Controller bij ekaterra, de voormalige thee-divisie van Unilever. Hij was betrokken bij de ‘carve-out’ van die divisie en staat nu aan het hoofd van de afdeling Group Finance. Hoe verliep die transitie naar een zelfstandig bedrijf?
‘Na mooie jaren bij PwC en bij KLM ben ik begin vorig jaar aan de slag gegaan bij Unilever. Daar wilde men de theecategorie grotendeels afsplitsen, net zoals eerder afscheid was genomen van de margarinetak. Die divisie moest dus apart worden gezet, en het was mijn rol om daar met een nog samen te stellen team vorm aan te geven. Onder onze voormalige CFO heb ik alle leden van dat team aangenomen, een proces dat helemaal online verliep: vanwege corona hebben we elkaar pas veel later fysiek voor het eerst ontmoet. Het team is enorm divers, mensen komen uit alle windstreken; onze standplaats is Rotterdam maar ik ben de enige Nederlander in het gezelschap.
In oktober 2021 was de afsplitsing binnen Unilever een feit. Een maand later volgde de aankondiging van de verkoop van ekaterra aan CVC Capital Partners voor € 4,5 miljard. De overdracht van de aandelen werd voltooid in juli dit jaar, sindsdien zijn we echt zelfstandig, hoewel we nog we steeds met de systemen van Unilever werken. De komende tijd moeten we dus de nieuwe organisatie verder optuigen, met nieuwe systemen en nieuwe processen. Onze huidige afhankelijkheid van ons voormalig moederbedrijf, waar we natuurlijk goede afspraken over hebben gemaakt, moet in 2023 tot het verleden behoren, als ons nieuwe ERP-systeem live gaat.’
Nieuwe cultuur
‘Naast het beheren van de tijdelijke processen en het ontwerpen en neerzetten van een nieuw systeem, is een belangrijke taak voor mij ook het vormgeven van een nieuwe cultuur. Dat lukt natuurlijk alleen als je, zoals wij, vanaf scratch kunt beginnen, dus daar heb ik bij het samenstellen van het team heel nadrukkelijk rekening mee gehouden. Kernwaarden als integriteit en transparantie zijn heel belangrijk, net als diversiteit. ekaterra heeft bedrijven in meer dan dertig landen, van de plantages in Oost-Afrika tot de sales-afdelingen wereldwijd, dus het is echt een groot voordeel dat ik nu met zo’n divers team kan werken. Vanaf het begin werken we ook nauw samen met de finance-afdelingen in de diverse landen, ook die verbinding maakt deel uit van onze cultuur.’
Focus op thee
‘Wij geloven dat thee een aantrekkelijke categorie is met veel groeipotentieel, en dat we dat potentieel beter kunnen benutten als aparte entiteit, met de bijbehorende focus, middelen en prioritering waar we dankzij onze aandeelhouder CVC over kunnen beschikken. Als marktleider op het gebied van thee erkennen we de verantwoordelijkheden die we hebben. We werken er constant aan om onze supply chain duurzamer te maken. Dat begint ermee dat we de levens willen helpen verbeteren van de mensen die onze thee plukken, en onze productie- en verpakkingsmethoden willen verbeteren. Uiteindelijk willen we de milieu-impact verminderen die de productie van thee heeft op onze planeet.’
Trends in het vak
‘Wat voor mij heel duidelijk is, is dat je als financial steeds meer een echte business partner bent en niet op een eiland kunt opereren. Daar hoort bij dat je proactief vooruitkijkt en niet alleen maar achteraf rapporteert. Je moet begrijpen hoe de business werkt, breed samen kunnen werken met alle stakeholders en daarvoor op een goede manier gebruikmaken van alle data waar je tegenwoordig over kunt beschikken. Een tweede trend zou ik de verbreding van ons werkveld willen noemen. Voor oud-CEO Paul Polman van Unilever was duurzaamheid al een strategische pijler onder het beleid, en ESG-doelstellingen zullen meer dan ooit de strategie en de bedrijfsvoering mede bepalen. Dat betekent dat je daar ook nieuwe KPI’s voor moet opstellen en je rapportages moet aanpassen. Ons product thee past op verschillende manieren in die trend, bijvoorbeeld als het gaat om het bevorderen van een gezonde leefstijl. Maar we hebben natuurlijk soms ook nog altijd te maken met uitdagingen op bijvoorbeeld het gebied van klimaatverandering. Al die dingen maken het werk bij ekaterra spannend en afwisselend.’