CFO Day 2022: The Invisible Hand

SIS Finance > Insights > Nieuwsbrief > Nieuwsbrief juni 2022 > CFO Day 2022: The Invisible Hand

Op 1 juni jl. vond in Huis ter Duin in Noordwijk de CFO Day 2022 plaats – de 21e editie alweer. SIS Finance was zoals gebruikelijk sponsor van dit evenement, dat ditmaal de bekende ‘onzichtbare hand’ van Adam Smith als motto had. Wat betekent die metafoor nog, tweehonderd jaar nadat Smith het begrip muntte?

Het is inmiddels wel duidelijk dat je niet alles aan de krachten van de vrije markt over kunt laten – iets wat Smith zelf trouwens ook nooit bepleit heeft. Maar wat moet dan de balans zijn tussen zichtbare en onzichtbare sturing? Tussen economische groei en oog voor maatschappelijke waarden? In hoeverre vormen de algoritmes en metadata de onzichtbare hand van de 21e eeuw? Hoe kun je daar grenzen aan stellen? En wat is de rol van de CFO bij dit alles?

Onder leiding van dagvoorzitter Michiel Vos werd door verschillende sprekers van gedachten gewisseld over deze en dergelijke vragen. Met de input van de circa 500 CFO’s in het publiek leverde dat boeiende en gepassioneerde discussies op, ook tegen de achtergrond van de dreigende toestand waarin de wereld momenteel verkeert: de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de ongekend hoge inflatie. Het was duidelijk dat een gevoel van urgentie door de aanwezigen breed gedeeld werd. Dat neemt niet weg dat het inhoudelijke deel van de dag werd afgesloten met de optimistische voorspelling dat de ‘roaring twenties’ van deze eeuw de kraamkamer zullen blijken van een nieuwe periode van bloei.

Het kon weer!

Wat de CFO Day, naast het inhoudelijke programma, natuurlijk ook meer dan de moeite waard maakte, was het feit dat de aanwezigen elkaar weer een keer live konden ontmoeten. Na een periode van lockdowns was het plezierig om bekenden in het netwerk weer eens persoonlijk en in een ontspannen sfeer te kunnen spreken. Dat zorgde voor een uitstekende stemming, natuurlijk mede dankzij de locatie van het evenement, pal aan het strand van Noordwijk.

CFO Day 2023

De volgende CFO Day staat gepland op 1 juni 2023; u kunt zich alvast aanmelden als deelnemer via https://events.sijthoffmedia.nl/CFODay2023/begin?reg_type_id=278189