Björn Kuipers: beslissen in een split second

SIS Finance > Insights > Nieuwsbrief > Nieuwsbrief juni 2017 > Björn Kuipers: beslissen in een split second

Tijdens de als altijd druk bezochte voorjaarsborrel van SIS Finance in het Amsterdamse Dauphine was deze keer topscheidsrechter Björn Kuipers de gastspreker.

 

Kuipers is een van de weinige Nederlandse scheidsrechters die op hoog niveau internationale wedstrijden fluit; samen met zijn ‘team-Kuipers’ heeft hij inmiddels een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Dat heeft hij ook met zijn andere ‘team-Kuipers’: de 260 medewerkers van een Jumbo-filiaal in Oldenzaal, dat hij samen met zijn vrouw runt, en dat vorig jaar werd uitgeroepen tot ‘Supermarkt van het jaar’.

Geen wonder dat het begrip ‘team’ en belangrijke rol speelde tijdens Kuipers’ flitsende presentatie, waarin vooral de unieke videoclips met geluid van cruciale momenten in belangrijke voetbalwedstrijden indruk maakten. Je kreeg als toeschouwer heel duidelijk ingeprent hoe moeilijk het kan zijn om als scheidsrechter een goede beslissing te nemen, terwijl grensrechters soms verschillende dingen in je oortje roepen, vedettes vol adrenaline verhaal willen halen en tienduizenden mensen in het stadion ook allemaal hun mening ventileren. Dat er bij zulke flitsbeslissingen, ondanks alle voorbereidingen, ook wel eens iets misgaat, mag niemand verbazen.

 

Videoscheidsrechters

Kuipers benadrukte in zijn verhaal het belang van onderling vertrouwen, van zelfvertrouwen ook, van een goede voorbereiding, van duidelijkheid en van het vermogen om ‘het onverwachte te verwachten’. Je moet jezelf, ook als je in het veld of ergens daarbuiten de baas bent, ‘coachbaar’ opstellen en elke dag weer willen leren. Je moet je ook openstellen voor nieuwe technologische mogelijkheden; Kuipers juicht het gebruik van de videoscheidsrechter toe, omdat mensen nu eenmaal niet alles kunnen zien, hoe goed ze ook zijn voorbereid.

Na afloop van de presentatie signeerde Kuipers nog zijn eigen boek Björn – ondernemer, topscheids, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan onderzoek aan de chronische ziekte waaraan zijn dochter lijdt. Tientallen mensen hebben het boek ter plekke gekocht; het bleef na afloop nog lang gezellig in Dauphine. Gelukkig is er in september weer een SIS Finance borrel!